Egyiptom és a biztonság

Az utóbbi két évben Egyiptom és a biztonság kifejezés egy mondatban való szerepeltetése nem igazán volt jellemző a magyar média által írt cikkekre, online és nyomtatott tartalmakra. Tényleg ilyen rossz a helyzet vagy ez már a múlt?

A kérdés megválaszolásakor próbálok objektív lenni, ami persze egy blog bejegyzés esetén szinte lehetetlen feladat. Mindenesetre az általam korábban tapasztaltak segíthetnek egy általános képet festeni a jelenlegi biztonsági helyzetről az érdeklődők és az ide érkező turisták számára.

A Mubarak nevével fémjelzett rendszer ellen zajló sokszor ténylegesen véres forradalom, annak egyéves évfordulóján történtek és a Port Said-i Stadion-katasztrófa nem vetettek jó fényt a közbiztonság megítélésére. Ezen események részletes elemzésébe nem kívánok belemenni (számtalan cikk található róluk az interneten), azt viszont fontosnak tartom megemlíteni, hogy egy-két esemény alapján nem általánosíthatunk az egész országban tapasztalható közhangulatra. Ez különösen igaz a turisztikai területek megítélésekor, amit éppen ezért szeretnék külön tárgyalni. Először kezdjük a mindennapokkal.

Kairói tartózkodásom során a Nasr City elnevezésű városrészben lakom és dolgozom egyaránt. Ez a legnagyobb kairói kerület, amely még egyiptomi mércével nézve is hihetetlenül zsúfolt. A nemzeti futballstadionnak és több plázának otthont adó terület nem tartozik a tipikus turistacélpontok közé (azt hiszem a konditeremben is én vagyok az egyetlen külföldi, ami tud vicces eseteket szülni). Ezáltal az „igazi” egyiptomi hétköznapokba kapok betekintést. 1,5 hónapos itt tartózkodásom során semmilyen lázongással, erőszakoskodással, tüntetéssel nem találkoztam. Az emberek rendkívül barátságosak (habár sokan nem beszélnek itt angolul), és bátran ki merem jelenteni, hogy egyszer se fordult elő, hogy nem éreztem volna magam biztonságban. Nasr City-n kívül Kairó több pontján is megfordultunk már és semmilyen atrocitás nem ért bennünket.

Nasr City madártávlatból az erkélyünkről

Elsősorban a korábban történtek miatt szigorított biztonsági ellenőrzéseket vezettek be, amelyek elsőre furcsának tűnhetnek, de meg lehet barátkozni velük. Ilyenek például az éjszakai ellenőrző pontok az utakon, amelyekkel a belvárosban is találkozhatunk. Első pillantásra a fegyveres katonák látványa ijesztő lehet (különösen, ha kocsinkat megállítva éppen a csomagteret ellenőrzik), de jelenlétük is a közbiztonság növelését, és a korábbiakhoz hasonló esetek megelőzését szolgálja. Ez elmondható a városon kívüli ellenőrző pontokról is. Itt is meglepő lehet, hogy a buszról mindenkit leszállítva kutyák segítségével ellenőrzik csomagjainkat (miközben egy tank parkol a buszunk mellett), de itt sem a megfélemlítés, hanem a biztonság megteremtése a cél.

Külön szeretném kiemelni a forradalom és tüntetések középpontjául szolgáló Tahrir térrel kapcsolatos tapasztalataimat. A tüntetések nagy része itt zajlott, sőt egyesek még napjainkban is a téren sátoroznak. Ennek ellenére többszöri látogatásomkor se találkoztam semmilyen problémával (a Bevándorlási Hivatal és az Egyiptomi Múzeum is a tér mellett található). Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem fordulhatnak elő további demonstrációk a téren. Ennek köszönhetően a helyiektől azt a tanácsot kaptuk, hogy a pénteki déli ima után mindenképpen kerüljük el a teret elővigyázatosságból, hiszen ilyenkor a legnagyobb az esélye egy esetleges újabb tüntetésnek. Ha erre sor kerülne, akkor sem érezném veszélyben magam. A tüntetések nagy része területileg erre a részre korlátozott. Ha én nem „keresem a bajt” és nem akarok mindenképpen részt venni benne, akkor véleményem szerint nem lehet problémám. Budapesten is volt több tüntetés az utóbbi időben, vagy gondoljunk csak az október 23-ai történtekre pár évvel ez előttről. Ott is előfordult erőszak alkalmazása, de mindenki tudta, hol zajlanak adott pillanatban a szervezett események így elkerülhető volt a bennük való részvétel. A helyzet véleményem szerint itt Egyiptomban is ugyanez.

Tahrir Square 2 months ago

Tahrir tér 2 héttel ezelőtt

Nézzük azonban, mit kell tudni a turisztikai helyek biztonságáról. A rövid válasz: biztonságos. A magyarázat is rendkívül egyszerű. A turistákra specializálódott területeken az emberek megélhetése az idegenforgalom alakulásától függ. Ha nincs turista, aki szuvenírt vásároljon tőlem, nem lesz mit vacsorára az asztalra tenni. Ezért kiemelten fontos az ott élőknek, dolgozóknak is, hogy elkerüljenek mindenféle atrocitást. Ezt az állam is próbálja biztosítani, hiszen Egyiptom megítélése szempontjából se másodlagos.

Személyes tapasztalataim a biztonság kérdéskörén elsősorban Kairóra vonatkoznak. Azonban a magyarok fő utazási céljaiként szolgáló Hurghada, Sharm el-Sheikh és egyéb vörös-tengeri üdülővárosok esetében véleményem szerint egyáltalán nem áll fent a fenyegetettség veszélye. Az egész terület a külföldiekből „él” meg, így különösen fontos a biztonság fenntartása.

Összességében úgy vélem, akár turisztikai akár általánosabb egyiptomi látogatásról van szó a közbiztonság több mint kielégítő szintet képvisel. A korábban történteket persze nem lehet egyszerűen kitörölni, megváltoztatni. Azonban ezen események is területileg korlátozottan a legtöbb turisztikai helytől távol zajlottak. Egyáltalán nem érzem úgy, hogy Kairóban nagyobb veszélyben lennék, mint Budapest utcáin. Atrocitások, verekedések, erőszak bárhol, még egy kis csendes városka utcáin is történhetnek.

A megfogalmazottak tudatában, úgy vélem fél-egy év múlva az egyiptomi turizmus újra eléri, sőt meghaladhatja a korábbi szintet. Addig is, aki teheti, használja ki, hogy kevésbé zsúfoltak a múzeumok, történelmi látványosságok helyszínei. A legfontosabb, hogy tudatosan figyeljünk testi épségünkre és a környezetünkben történő eseményekre, és nagy baj nem érhet minket.

About Gergo Cziko

Kelet-Magyarország csendes hétköznapjaiból Kairó nyüzsgő, pezsgő életébe csöppent Budapesten diplomázott fiatal marketinges vagyok. Az eddig számomra ismeretlen arab kultúra, nyelv és történelem megismerésének kihívása (és gyönyöre) mellett a Tour Egypt magyarországi piacra-lépéséért felelek. Minden sportot imádok, különösen a labdarúgást. Egyiptomi tartózkodásom során igyekszem minél több helyre ellátogatni, és írásaimmal szórakoztatni a fáraók földje iránt rajongókat, illetve az ide utazni vágyókat.