Egyiptom gasztronómiai sajátosságai 2. rész – ételek

Külföldön való tartózkodásunkkor csaknem kötelező az adott ország jellegzetes ételeinek a megkóstolása. Az étkezési szokások megismerése után, nézzük, mi kerülhet a tányérunkra Egyiptomi látogatásunkkor.

A részletekbe történő jellemzés előtt szeretném megjegyezni, hogy a korlátozott költségvetésemnek hála elsősorban az olcsó, hétköznapi és nem az éttermi ételekkel kapcsolatban tudok véleményt nyilvánítani. Nézzük is először ezeket.

Koshari

Koshari

Egyiptomi tartózkodásom során nem telik el olyan hét, hogy ne ugranánk be az egyik helyi étterembe egy jó nagy adag koshariért. A koshari az egyik legolcsóbb helyi ételnek számít. Egy kis adagot már kb. 240 Ft-ért is kaphatunk, de a nagy adaghoz is hozzájuthatunk 400 Ft alatt. A koshari rizsből, tésztából, feketelencséből, csicseriborsóból és pirított hagymacsíkokból készül, amelyet paradicsomos szósszal öntenek le. Az egyiptomiak csípős szósszal jól „meglocsolva” fogyasztják, azonban mindenkinek javaslom, hogy óvatosan bánjanak a szósszal, hiszen kis mennyiség is könnyen könnyeket csalhat a szemünkbe (személyese tapasztalatból mondom ). Egyes helyek külön csak kosharira specializálódtak. Ezen kívül kis adag tejberizst lehet venni desszertként.

Tipikus „utcai étel” a szintén rendkívül olcsó tamiya (falafel szendvics) illetve foul. Mindkettőt babból készítik, és kisméretű lepénykenyérrel fogyasztják. A tamiya-t lóbabból, vörös hagymából, fokhagymából valamint paprikából készítik. Ehhez egy kis lisztet adnak, és kis gombócokat gyúrnak belőle, amelyet olajban sütnek ki. Végül kenyérrel és zöldségekkel (saláta, uborka, paradicsom) fogyasztják. A foul valójában főtt bab, amelyhez olíva olajat, köményt illetve citromot adnak így egy barna állagú ételt kapunk, amely sokkal finomabb, mint ahogy kinéz!

A húst tartalmazó ételek között a marhahússal készültek a legnépszerűbbek. Ilyen például a shawarma, ami leginkább egy kevesebb zöldséggel tálalt gyroshoz hasonlítható. Népszerű étel még a kofta, amely bárányból készült kolbász, illetve húsgombócok.

Aszab

Aszab

Az olcsó ételek mellett megemlítendő még a különböző italok. A legnépszerűbb ezekből a pár forintért kapható „aszab”, ami nem más, mint a cukornád leve. A korábbi részben említett „juice shopokban” egy speciális géppel a vendégek előtt préselik össze a cukornádat, amelynek levét ízesítés nélkül fogyaszthatják a betérők. Az édes italokat kedvelőknek mindenképpen meg kell ezt kóstolnia. Említésre méltó még a „sahlab”, amely kukoricalisztből készült, vaníliával ízesített tejes ital. Ezt melegen fogyasztják a kávézók vendégei.

A drágább éttermi ételek között nincs nagy tapasztalatom, azonban itt is igyekeztem megkóstolni mindent, ami különlegesnek számít. Az alexandriai tengeri ételek egyedülállók, kihagyhatatlanok minden arra járónak. A májat kedvelőknek igazi különlegesség a rendkívül rágós, de ízletes tevemáj, valamint érdemes megkóstolni a rizzsel töltve tálalt sült galambot is.

Természetesen a lista nem teljes, azonban a hétköznapi ételekről úgy érzem sikerült átfogó képet nyújtanom az olvasó számára. Mindenkinek ajánlom, hogy Egyiptomba érkezvén kóstoljon meg minden helyi ételt, illetve különlegességet, és tegye félre a gyomorrontástól való „félelmeit”.

About Gergo Cziko

Kelet-Magyarország csendes hétköznapjaiból Kairó nyüzsgő, pezsgő életébe csöppent Budapesten diplomázott fiatal marketinges vagyok. Az eddig számomra ismeretlen arab kultúra, nyelv és történelem megismerésének kihívása (és gyönyöre) mellett a Tour Egypt magyarországi piacra-lépéséért felelek. Minden sportot imádok, különösen a labdarúgást. Egyiptomi tartózkodásom során igyekszem minél több helyre ellátogatni, és írásaimmal szórakoztatni a fáraók földje iránt rajongókat, illetve az ide utazni vágyókat.