Egyiptom gasztronómiai sajátságai 1. rész – étkezési szokások

Minden ország eltérő étkezési szokásokkal és ételekkel rendelkezik. Mielőtt azonban megismernénk a jellegzetes egyiptomi ételeket, egy kis betekintést szeretnék nyújtani az általános étkezési jellemzőkbe. 

Egyiptomban a fő étkezés a vacsora. A reggelit számomra meglehetősen későn gyakran 11 óra körül fogyasztják. Ennek köszönhetően az ebéd is csak 2 óra körül kerül megtartásra. A muszlim vallás miatt disznóhúst nem esznek, és mivel a hús alapvetően is drágának tekinthető az étkezések nagy része „vegetáriánus”. Az egyedi ízesítésnek hála én ezekből se igazán hiányoltam a húst. Vallási következménynek tekinthető még az alkohol fogyasztásától való tartózkodás. A legnagyobb bevásárlóközpontok (Metro, Carrefour stb.) polcairól is hiányoznak az alkoholos termékek. Maximum alkoholmentes pezsgőt, illetve szintén zéró alkoholtartalmú sört találhatunk. Természetesen léteznek italboltok, ahol korlátozott választékú szeszes italt vásárolhatunk, melyek mellé „ízléses” fekete szatyrokat kapunk, hogy véletlenül se legyen látható annak tartalma.

Általában a fiatalabbak nem töltik főzéssel az idejüket, hanem kihasználva, hogy minden helyen lehet házhozszállítást kérni (bevásárlóközpontokból, Mcdonaldsból, tényleg mindenhonnan) élnek is ezzel a lehetőséggel. Népszerűek az utcán található helyi szendvicseket áruló (nagyon alacsony áron) bódék is, amelyek azonban turisztikai helyeken kevésbé fordulnak elő.

Utcai ételárus

Utcai ételárus

Az utcákon a legképtelenebb helyeken (autószalon, gumiszerviz mellett) bukkannak fel a pékségek. A higiéniai körülmények megkérdőjelezhetősége ellenére mindenkinek ajánlom, hogy innen és ne a szupermarketokból szerezze be a napi pékárut. A sok fajta csokis, lekváros, datolyás péksütemény mellett, a kenyeret is forrón, közvetlenül a kemencéből kapjuk meg vásárlásunkkor. A Magyarországon is fogyasztott fél-egy kilós kenyeret csak a nagyobb bevásárlóközpontokból tudjuk beszerezni. A helyiek lepénykenyeret (arabul „hubz”) esznek, amelyet mindenképpen ki kell próbálnunk, ha az országban járunk.

Egyiptomi kenyér

Egyiptomi kenyér

Érthető okokból a tengerparti városokban (pl. Alexandria) a tengeri ételek, halak teszik ki az étkezés nagy részét.

Étkezéshez kapcsolhatóak a talán legtalálóbban „juice-shopnak” nevezhető helyek. A bolt mennyezetéről függő banánfürtök és naranccsal teli zsákok távolról is jól észrevehetőek. A boltba lépve gyümölcsshake-ek, különböző turmixok, fagylaltok közül válogathatnak magyar viszonylathoz képest alacsony áron a vendégek.

Habár nem közvetlen étkezés, de mindenképpen megemlítendő a sisha (vízipipázó) helyek nagy száma. Szinte minden sarkon találunk egyet, ahol legtöbbször ételt, italt is egyaránt rendelhetnek a helyiek.

A fent leírtak jól példázzák az egyiptomi étkezési szokások és a magyar közti eltéréseket. Az, hogy a fogyasztott ételekben tekintetében mi a különbség, a következő blogbejegyzésben igyekszem kifejteni, amelyet itt érhet el.

About Gergo Cziko

Kelet-Magyarország csendes hétköznapjaiból Kairó nyüzsgő, pezsgő életébe csöppent Budapesten diplomázott fiatal marketinges vagyok. Az eddig számomra ismeretlen arab kultúra, nyelv és történelem megismerésének kihívása (és gyönyöre) mellett a Tour Egypt magyarországi piacra-lépéséért felelek. Minden sportot imádok, különösen a labdarúgást. Egyiptomi tartózkodásom során igyekszem minél több helyre ellátogatni, és írásaimmal szórakoztatni a fáraók földje iránt rajongókat, illetve az ide utazni vágyókat.