Öltözködés, avagy a hétköznapi viselet Egyiptomban

Nem vagyok a divat és az öltözködés területének nagy szakértője, ennek ellenére még nekem is feltűnt az egyiptomi és a hazai viselet közötti különbség. A következő rövidke írásomban ezt a megfigyelésemet szeretném megmagyarázni és alátámasztani.

Az eltérő viselet legfőbb oka a muszlim vallásra vezethető vissza, és elsősorban a nők esetében érhető nyomon. A hitük alapján egy hölgy „bájait” csak saját férje előtt fedheti fel, ezért az utcákon és nyilvánosság előtt a szinte minden porcikájukat takaró ruhadarabokat hordanak. A vallásos hölgyek közül a legtöbben az arcukat szabadon hagyó, azonban a hajukat teljes mértékben takaró kendőt viselnek, amely mellé szinte az egész testet elfedő ruházat társul. Ezen ruha és kendő színe a hagyományosabb fekete illetve fehér színtől egészen a rózsaszínig szinte bármilyen árnyalat lehet.

Egyiptomi nők, a középen lévő hölgy niqabot visel (AP Photo)

Egyiptomi nők, a középen lévő hölgy niqabot visel (AP Photo)

Főleg az idősebb, férjezett hölgyeknél figyelhető meg a niqab, az arc nagy részét is elfedő kendő, illetve a burka, az egész testet és az arcot is elfedő ruha viselése. Ennek és az egyéb tradicionális ruháknak a viselése főleg Felső-Egyiptomban és a kisebb falvakban maradt meg továbbra is. Ezeken a helyeken egytől egyik minden nő a több száz éves hagyományoknak megfelelően öltözködik. Kairóban ezzel szemben már sokkal sokszínűbb a kép. A muszlim vallásos ruhák is tarkábbak, néhol kevésbé hagyományosak, és természetesen itt keresztények is élnek szép számban, akik öltözködése semmivel sem tér el a magyarországi nők szolidabb ruhatárától (a muszlimok miatt a sokat mutató, lenge öltözetet ők is kerülik).

Érdekes volt számomra, hogy a vallásosság ellenére olyan ruhaboltokat is nagy számban láttunk, amely rendkívül kihívó, kivágott öltözékeket árult. Az üzletben pedig legnagyobb meglepetésemre burkát, niqabot viselő hölgyek válogattak. Valószínűsíthetően otthonra, férjüknek kedveskednek ilyen ruhadarabokkal az asszonyok.

Turistaként Egyiptomban, a fő látványosságok helyszínén nem hiszem, hogy bármiféle atrocitás érne valakit a viselete miatt. Ennek ellenére azt javaslom, hogy a hölgyek is tiszteljék a meglátogatott ország kultúráját, és hacsak nem a Vörös-tenger partvidéken nyaralnak legalább térdig érő nadrágot vegyenek fel és kerüljék a kivágott felsőket.

A férfiak esetében kevésbé színes a helyzet. A hagyományos viselet a galabeya (kép a bekezdés alatt), amelyet Felső-Egyiptomban és kisebb falvakban ma is az összes lakos hord. Ezzel szemben Kairóban már kevésbé elterjedt. Az idősebbek továbbra is ezt hordják, azonban a fiatalok a legújabb divatnak megfelelően Nike, Adidas, Puma stb. ruhákban (vagy annak feltüntetettekben) járnak. Főleg a portások (doorman), azok, akik továbbra is őrzik a hagyományt, ez viszont a fiatalokból éppen az ellenkező reakciót váltja ki. A mély vallásosság mellett is eltekintenek a galabeya viseletétől, esetleg csak az imádkozások idejére veszik fel azt.

Galabeyat viselő férfiak Felső-Egyiptomban

Galabeyat viselő férfiak Felső-Egyiptomban

Érdemes még megjegyezni, hogy a fiatalság és értelmiség körében a szakáll és bajusz viselete is egyre kevésbé jellemző, míg vidéken és a nagyon vallásosaknál továbbra is fontos szerepet tölt be. A futball iránti rajongás jelenként (bővebben itt) a leghíresebb európai vagy egyiptomi csapatok mezeit viselőkkel szinte bármelyik utcasarkon összefuthatunk.

Lezárásként szeretném megemlíteni, hogy az itt leírtakat elsősorban saját tapasztalatomra és a helyiek elmondásaira alapoztam, ennek köszönhetően a viselettel és annak változásaival foglalkozó kutatók megállapításaitól természetesen eltérhet. A célom azonban nem is egy részletes elemzés volt, hanem csak egy átfogó képet szerettem volna nyújtani az öltözködésről. Mindenképpen azt javaslom, hogy aki teheti, látogasson meg egy muszlim országot, hiszen az utcaképet és a mindennapok hangulatát nem lehet szavakba önteni.

About Gergo Cziko

Kelet-Magyarország csendes hétköznapjaiból Kairó nyüzsgő, pezsgő életébe csöppent Budapesten diplomázott fiatal marketinges vagyok. Az eddig számomra ismeretlen arab kultúra, nyelv és történelem megismerésének kihívása (és gyönyöre) mellett a Tour Egypt magyarországi piacra-lépéséért felelek. Minden sportot imádok, különösen a labdarúgást. Egyiptomi tartózkodásom során igyekszem minél több helyre ellátogatni, és írásaimmal szórakoztatni a fáraók földje iránt rajongókat, illetve az ide utazni vágyókat.