Fanatizmus felsőfokon – a labdarúgás

Az Európa Bajnokság kezdete után mi másról is írhatnék blogomon, mint az egyiptomiak által fő nemzeti sportágnak tartott futballról.

Már a szórakozásról szóló bejegyzésemben (itt) is megemlítettem, hogy Egyiptomban igazi fociőrület van, amelyet az EB még jobban tetéz. Annak ellenére, hogy afrikai országról van szó az öreg kontinens nagy csapatait és játékosait rendkívül jól ismerik. A helyi pékségben, kis boltokban a fiatal (5-6 éves) korosztálytól egészen a 40 évesekig láthatunk Ronaldo, Messi vagy akár Sneijder mezében flangálókat.

A meccsnézés alapvetően közösségi tevékenység: a helyi kávézókban a Bajnokok Ligája, illetve most az Európa Bajnokság meccseinek idején egymást érik az emberek, annak ellenére, hogy kivetítő helyett csak egy nagyobb tévén keresztül közvetítik a mérkőzéseket. A televízióban a sportcsatornák száma hihetetlen mennyiséget ölt, bár a legnívósabb eseményeket csak fizetős adókon követhetjük nyomon. A brazil, francia, spanyol, német, holland, angol, olasz bajnokságon át mindent megtalálhatunk (érdekesség, hogy a győri kézilabdacsapat bajnokok ligája meccsét is megtaláltam élőben).

A meccsnézések mellett a helyiek maguk is űzik a futballt. A legeldugottabb kis utcákban is találhatunk kis srácokat, akik egymással labdáznak, „cicáznak”, vagy éppen a kapunak kinevezett két papírdoboz közé próbálják meg bejuttatni a labdát. Este besötétedéskor is a focié a főszerep: a helyi Playstation kávézókban (bővebben itt) 10-ből 9-en biztos, hogya FIFA vagy a Pro Evolution Soccer focijátékokkal mulatják az időt.

Az egyiptomi nemzeti csapat a Zambia elleni mérkőzés előtt. Forrás: Nilesports (Reuters)

Az egyiptomi nemzeti csapat a Zambia elleni mérkőzés előtt. Forrás: Nilesports (Reuters)

A fociláz azonban, nem csak a külföldi labdarúgást érinti. A haza bajnokság nagy rangadói telt ház előtt játszódnak, illetve a válogatott is nagy népszerűségnek örvend, amely mellé eredmények is társulnak. Habár világbajnokságon még csak 2-szer sikerült megmutatniuk magukat a 28-szor megrendezett Afrikai Nemzetek Kupájából 7-szer ők hódították el a trófeát (legutóbb 2010-ben diadalmaskodtak), amellyel vezetik az éremtáblázatot.

A Port Said-i stadionkatasztrófának (az eset feltételezett politikai érintettségét nem szeretném boncolgatni) köszönhetően a hazai bajnokság jelenleg szünetel. A két legnagyobb klubcsapat az egyaránt kairói központtal működő Al-Ahly és Zamalek. A rivalizálás rendkívül erős (amolyan Fradi-Újpest kapcsolat van a két csapat között), amelyet még inkább erősít e két csapat sikeressége. 10 megkérdezett emberből az egyiptomi fővárosban kedvenc csapataként 9 biztos az említett két klubból nevez meg egyet. Az utcán mindkét csapat hivatalos ajándékboltjából találhatunk szép számmal, így mi is pirosba (Al-Ahly) vagy fehérbe (Zamalek) öltözhetünk.

A labdarúgás fontosságát mutatja Mohamed Aboutrika szerepe. A 33 éves támadó amellett hogy többször is sikerre vezette csapatát az Afrikai Nemzetek Kupáján, hatalmas népszerűségnek örvend. A jótékonykodás mellett, személye, és nézetei is növelik ázsióját.

Puskás Ferenc és Kalocsay Géza Egyiptomban a Port Szaidi stadionban

Puskás Ferenc és Kalocsay Géza Egyiptomban a Port Szaidi stadionban

Lezárásként érdemes megjegyezni, hogy a 30-40 éves korosztály körében Puskás nagy népszerűségnek örvend, amelyben az is közrejátszik, hogy 3 évig az Al-Masry egyiptomi klubbot irányította. Ki tudja, pár éven belül lehet Egyiptom is ad olyan futballistát a világnak, akit mindenki ismerni fog kis hazánkban is.

About Gergo Cziko

Kelet-Magyarország csendes hétköznapjaiból Kairó nyüzsgő, pezsgő életébe csöppent Budapesten diplomázott fiatal marketinges vagyok. Az eddig számomra ismeretlen arab kultúra, nyelv és történelem megismerésének kihívása (és gyönyöre) mellett a Tour Egypt magyarországi piacra-lépéséért felelek. Minden sportot imádok, különösen a labdarúgást. Egyiptomi tartózkodásom során igyekszem minél több helyre ellátogatni, és írásaimmal szórakoztatni a fáraók földje iránt rajongókat, illetve az ide utazni vágyókat.