Kikapcsolódás – Szabadidőtöltés egyiptomi módra

Bennünk, európaiakban gyakran felmerülhet a kérdés, hogy mivel is töltik egy főleg muszlim afrikai ország lakosai a szabadidejüket? A következő bejegyzésben kairói tapasztalataim alapján igyekszem megválaszolni ezt.

Alapvető különbség Magyarországhoz képest a nők szerepe. Igazából ebbe részletesen nem szeretnék itt belemenni, de az biztos, hogy nőket az utcákon, szórakozó helyeken, olcsóbb vízipipázó helyeken nem nagyon lehet látni, ami vallási okokkal magyarázható elsősorban.

Egy elegánsabb kávézó

Egy elegánsabb kávézó

A férfiak szabadidőtöltés gyanánt (főleg a kevésbé magas iskolai végzettségű középkorúak és az idősebbek) rengeteg időt töltenek a helyi kávézókban vízipipázgatva. A muszlim vallás miatt alkoholt ezeken a helyeken sem szolgálnak fel, elsősorban teát vagy vizet iszogatnak a pöfékelés mellett. A társas élet mellett különböző játékokat is játszanak az asztaloknál: sakk, kártyajátékok, stb.

A kávézók főleg nagy európai labdarúgó-bajnokságok meccseinek közvetítésekor telítettek. Az egyiptomiak igazi focirajongók. Az utcákon gyakran találkozunk Messi, Ronaldinho, Ronaldo stb. feliratú mezeket viselőkkel. A futball iránti rajongásukról a következőkben önálló bejegyzést is tervezek írni (elérhető itt).

Playstation kávézó

Playstation kávézó

Egyedi jelenség még a szinte minden sarkon megtalálható „Playstation kávézók”. Mivel a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy saját Playstationt vegyenek, ezért a helyiek erre egy teljes üzleti modellt építettek. A kényelemesen berendezett helyekre betérve tévék és Playstationök hada sorakozik egymás mellett. Az óradíj kifizetése mellett akárki szabadon választhat az elérhető játékok közül. Azt említenem sem kell, hogy az emberek 95%-a FIFA-val vagy PES-el (mindkettő focis játék) játszik.

A nagyobb bevásárlóközpontokban bowlingozni, billiárdozni és dartsozni is tudunk. A magyarországihoz hasonló plázakultúra Egyiptomban is megtalálható. A szórakozás azonban nagymértékben különbözik az európaitól. Disco-k és szórakozóhelyek elvétve találhatók csak, valamint két nagy furcsaságot is megjegyeznék. Egyrészt a legtöbb helyre csak párok mehetnek be (így egy 3-4 fős fiútársaságnak esélye sincs bejutni), másrészt nem csak a szórakozóhelyek, hanem a drágább, magasabb színvonalú kávézók is „minimum kötelezően fizetendő” összeggel (minimum charge) működnek. Azaz lehet, hogy te csak egy pohár teára vágysz, de már csak azért mert beültél a kávézóba minimum pl. 2000 Ft-ot kell fizetned. Tehát érdemes még választani valamit az ét illetve itallapról (természetesen, ha pl. 2000 Ft felett fogyasztasz, azt pluszban ki kell fizetni).

Kedvelt szórakozási forma a horgászat is, valamint akik megengedhetik maguknak gyakran utaznak le a Vörös-tengerhez búvárkodni.

Ha bár nem igazi szórakozás, de mindenképpen megemlítendő szabadidős tevékenység a konditerembe járás. A városokban rengeteg konditerem működik. A kairói szállásom 10 perces sétányi körzetében, 4 konditermet is ismerek, de lehet, hogy még ennél is több van. A fiatalok szinte minden nap, vagy második nap eltöltenek itt 1-2 órát. Elsősorban ezeket is a férfiak veszik igénybe, azonban nőkkel is találkozhatunk.

Összességében személyes véleményem szerint az egyiptomi hétköznapok nagyban eltérnek a magyarországitól. Ez eleinte nagyon furcsa volt, de most már sikerült úgy alkalmazkodni hozzá, hogy hazatérve az otthoni lesz egy ideig idegen számomra. Mindenesetre, ha Egyiptomban járunk nem hagyhatjuk ki a helyi vízipipázó helyekre való ellátogatást, már csak a hangulata miatt sem.

About Gergo Cziko

Kelet-Magyarország csendes hétköznapjaiból Kairó nyüzsgő, pezsgő életébe csöppent Budapesten diplomázott fiatal marketinges vagyok. Az eddig számomra ismeretlen arab kultúra, nyelv és történelem megismerésének kihívása (és gyönyöre) mellett a Tour Egypt magyarországi piacra-lépéséért felelek. Minden sportot imádok, különösen a labdarúgást. Egyiptomi tartózkodásom során igyekszem minél több helyre ellátogatni, és írásaimmal szórakoztatni a fáraók földje iránt rajongókat, illetve az ide utazni vágyókat.