Mi is az a Ramadán?

A Ramadánt Egyiptomban, sőt az egész Közel-Keleten ünneplik. Napjaink globális világában azonban a világ bármely pontján találhatunk az ünnepnek megfelelően böjtölőket. Ennek ellenére a legtöbben nem sokat tudnak a Ramadánról, ezért a következőkben szeretném ismertetni a legfontosabb tudnivalókat.

A Ramadán az Iszlám Holdnaptár 9. hónapja. Mivel a naptár az elnevezésének megfelelően a Holdhoz “igazodik”, ezért minden évben 10-11 nappal korábbra esik az ünnep mint az előzőben. Ennek köszönhetően akár télen, akár nyáron is lehet a Ramadán időszaka. A Muszlim hit szerint ez az a hónap, amikor Isten (Allah) bemutatta Mohamednek a Koránt. A Szent könyvben szintén találhatunk utasításokat az egy hónapos böjtre vonatkozóan.

Ramadánkor az tucákat különböző színben pompázó világító lámpások díszítik

Ramadánkor az utcákat különböző színben pompázó világító lámpások díszítik

A Muszlimok a Ramadán során napfelkelte és napnyugta között nem ehetnek, ihatnak, dohányozhatnak, illetve szexuális kapcsolatot sem létesíthetnek. Az Iszlám tanításaival ellentétes viselkedés is tiltott, mint például a káromkodás, illetve hanyag öltözködés. A böjt alól kivételt képeznek a fiatalok (pubertás kor előtt), a tartósan betegek, a fizikailag koplalni nem képesek, a gyógyszeres kezelés alatt állók, a terhes vagy még szoptató anyák, a menstruáló hölgyek, valamint akik utaznak. Ők a következő évben vagy bepótolják az elmulasztott napokat, vagy a kihagyott időszakra megfelelően biztosítják egy rászoruló étkeztetését, egyfajta kompenzációként.

A böjt célja, hogy megtisztítsa az elmét, a testet és a lelket egyaránt. A Muszlimok önkontrollt, a családhoz való mélyebb ragaszkodást, az élet fontosabb dolgainak megbecsülését, valamint a kevésbé szerencsésekkel való együttérzést is tanulnak ebben a hónapban. Fizikálisan a koplalás segít a vércukor és koleszterinszint, a vérnyomás, valamint az elhízás mértékének csökkentésében. A vallásos okok mellett tehát egészségügyi haszna is lehet ennek az elhivatottságnak.

Naplemente után a Muszlimok összegyűlnek, hogy elfogyasszák az Iftart (jelentése reggeli), amely általában datolya és egy pohár tej elfogyasztásával kezdődik, majd imádkozás után a fő fogások következnek. Éjszaka, a következő napfelkeltéig szabadon ehet akárki. A legtöbben élnek is ezzel a lehetőséggel, és napfelkelte előtt közvetlenül (ezt sohournak hívják) újra nassolnak valamit, ami energiát ad a napra.

Ez a rövid összegzés remélem segített megvilágítani egy kicsit, hogy miről is szól a Ramadán, és ez alapján pontosabban tudjuk megítélni muszlim ismerőseink szokásait, és tiszteletben tartani külföldi nyaralásunk során is a böjtölők szokásait.

About Gergo Cziko

Kelet-Magyarország csendes hétköznapjaiból Kairó nyüzsgő, pezsgő életébe csöppent Budapesten diplomázott fiatal marketinges vagyok. Az eddig számomra ismeretlen arab kultúra, nyelv és történelem megismerésének kihívása (és gyönyöre) mellett a Tour Egypt magyarországi piacra-lépéséért felelek. Minden sportot imádok, különösen a labdarúgást. Egyiptomi tartózkodásom során igyekszem minél több helyre ellátogatni, és írásaimmal szórakoztatni a fáraók földje iránt rajongókat, illetve az ide utazni vágyókat.