Utazás Felső-Egyiptomba 2. rész – Abu Simbel, Luxor

Aswanba való megérkezésünk, és a város felfedezése után (1. rész itt) Luxor volt a következő állomás. Azonban a méltán nevezetes Abu Simbeli Ramszesz templom meglátogatását semmi képpen sem szerettük volna kihagyni, ezért hajnalban dél felé, az ellentétes irányba indultunk.

Abu Simbel az egyik leghíresebb hegybe vájt ókori monumentális méretű templom. Aswanból csaknem öt órás kocsiúttal közelíthetjük meg. Az elhagyatott vidék miatt a buszok konvojban közlekednek, ezért mindenképpen alkalmazkodnunk kell valamelyest másokhoz is. A látvány azonban mindenképpen megéri a fáradozást. Ramszesz fáraó temploma belülről és kívülről is csodálatos látványt nyújt. Érdemes megjegyezni, hogy a korábban említett Philae-templomhoz (leírás itt) hasonlóan ezt is darabokban költöztették át, így tartva a vízszint felett ezt az egyedülálló építészeti remeket.

Nemzetközi társasággal Abu Simbelben

Nemzetközi társasággal Abu Simbelben

Abu Simbel után a tervezett programnak megfelelően Luxor felé vettük az irányt. A kora reggeli indulás ellenére, csak késő délután érkeztünk meg, így a szervezett programokat másnapra tettük. Éjszaka jót sétáltunk a turistákra „vadászó” (szinte szó szerint) lovas kocsiktól hemzsegő városban, sőt éjszaka a szálloda medencéjében is csobbanhattunk.

A nap felkeltével elkezdődött utolsó Felső-Egyiptomi napunk, amelyet teljes mértékben Luxor felfedezésével töltöttünk. Délelőtt a Nyugati part volt soron, ahol a Királyok Völgyével kezdtünk. Az Új- Birodalom idején temetkezési helyként szolgáló helyszín elsősorban Tutanhamon fáraó sírkamrájáról híres. A sima belépő 3 tetszőleges sír megtekintését biztosítja, sajnos Tutanhamoné nem lehet közöttük. Az ismertségét, egyediségét kihasználva külön kell belépőt fizetnünk, ha azt is szeretnénk megnézni. Ha valaki úgy dönt, csak azt a hármat látogatja meg, ami a jegyben foglaltatik, az sem fog csalódni, ezt garantálhatom.

A következő állomás az egyik legjelentősebb nő fáraó, Hatsepszut Temploma volt, majd a monumentális méretű Memnom kolosszusai szoborpárhoz mentünk. A legenda szerint a kolosszusok „fütyültek”, amelyet isteni hangnak tulajdonítottak. Valószínűsíthetően a szobrok kis repedéseiben keresztülfújó szél képezte az ókoriak által természetfelettinek tartott hangokat.

Hatsepszut temploma

Hatsepszut temploma

A déli szieszta után a keleti part következett, két fő látványossággal a Luxor és a Karnak Templommal. A két templom közötti utat régen szfinx szobrok szegélyezték, amelyek egy része ma is látható. A Karnak Épületegyüttes a legnagyobb ókori vallásos komplexum. Szerepét a mai Vatikánéhoz is hasonlíthatjuk. A hatalmas oszlopcsarnok mellett, egykor saját kikötővel is rendelkezett. A szállásunktól 10 perc sétára található Luxor Templom meglátogatása is kötelező program ez erre járóknak.

A nap végeztével fáradtan indultunk a Luxori Vasútállomás felé. A nagy hőségben szomjunkat csillapítva megittunk egy Aszabot (cukornád leve, ételekről, italokról itt olvashat) majd rengeteg élménnyel gazdagodva vágtunk neki újra a több mint 10 órás vonatútnak Kairóba.

About Gergo Cziko

Kelet-Magyarország csendes hétköznapjaiból Kairó nyüzsgő, pezsgő életébe csöppent Budapesten diplomázott fiatal marketinges vagyok. Az eddig számomra ismeretlen arab kultúra, nyelv és történelem megismerésének kihívása (és gyönyöre) mellett a Tour Egypt magyarországi piacra-lépéséért felelek. Minden sportot imádok, különösen a labdarúgást. Egyiptomi tartózkodásom során igyekszem minél több helyre ellátogatni, és írásaimmal szórakoztatni a fáraók földje iránt rajongókat, illetve az ide utazni vágyókat.