Fayoum Oázis – zöld sziget a sivatagban

Egyiptomi utazásom következő állomása a Kairótól délre elhelyezkedő Fayoum Oázis.

Kora reggel kisbusszal indultunk útnak Kairóból az oázis fő látványosságainak a rövid, egy nap alatti felfedezésére. Célpontunk az egyiptomiak körében rendkívül népszerű, külföldiek által azonban kevésbé látogatott. Ennek oka igen egyszerű: egyrészt a legtöbb turista korlátozott időt tölt Egyiptomban, ahol a fő látványosságokra koncentrál, másrészt Fayoum nem bővelkedik ókori emlékekben, inkább a környezeti sajátosságok vonzzák ide az utazókat.

A homokos sivatagos környezetben igazi felüdülés a zöld, pálmafákkal teli oázisba megérkezni. Első állomásunk a Qarun tó volt, ahol a reggeli ködös órákban a kötelező fényképek elkészítése után egy tutajba ültünk, amelyben egy 10 év körüli kisfiú evezett be velünk a tó közepe felé. A kisrác olyan precizitással irányította a csónakot és húzta a lapátokat, hogy az még az egyiptomi idegenvezetőnk elismerését is elnyerte. A tó közepén érdekes látványt nyújtottak a horgászó helyiek, akik nagy (traktorgumi méretű) felfújt „csónakon” ültek, evezésre egy vágódeszka méretű fadarabot használva.

Horgászás a Quarun tavon

Horgászás a Quarun tavon

A partra való kikötés után a kisbusszal elhagytuk az Oázis zöld övezetét és újra a sivatagban találtuk magunkat. Mivel idegenvezetőnk előre közölte, hogy egy vízeséshez tartunk gondoltam biztos változott a program. Tévedtem. A sivatag közepén egy nagy tó terül el, amelybe egy kis vízesésen keresztül érkezik a vízutánpótlás. A víz tele volt helyiekkel, gyerekekkel, akik a csobogó vízben játszottak egymással. Mi is levetettük cipőnket és a vízesés felé vettük az irányt ügyelve természetesen saját testi épségünkre.

Vízesés a sivatag közepén

Vízesés a sivatag közepén

Mivel közben meg is éheztünk, a helyi kis büfében vettünk egy kis rágcsálnivalót, majd a vízesés után a csendesebb tópartra is lementünk élvezve a nap sugarait. A helyiekkel való ismerkedés után ideje volt a következő állomásunk felé venni az irányt, amely már maga El-Fayoum városa volt. A régió központjaként funkcionáló, főleg koptok által lakott várost Egyiptom Velencéjének is nevezik, a csatornák nagy száma miatt. A város fő attrakciója a korai görög betelepülők által épített „vízi kerekek”, amelyeket az áramló víz hajt meg, ezáltal juttatva vizet a kerekek mellől induló csővezetékekbe, amely a helyiek vízellátását szolgáltatott biztosítani.

Végül utunk befejezése előtt egy helyi étterembe ültünk be halat és tengeri ételeket enni. A finom vacsora (azt továbbra is tartom, hogy az Alexandriai éttermek verhetetlenek) után fáradtan, de rengeteg új élménnyel gazdagodva tértünk haza Kairóba.

Azoknak, akiknek ideje megengedi, és szeretnének pihenni is egy kicsit a rengeteg ókori emlék meglátogatása mellett, távol a rengeteg külföldi turistától, El-Fayoum a tökéletes úti cél.

About Gergo Cziko

Kelet-Magyarország csendes hétköznapjaiból Kairó nyüzsgő, pezsgő életébe csöppent Budapesten diplomázott fiatal marketinges vagyok. Az eddig számomra ismeretlen arab kultúra, nyelv és történelem megismerésének kihívása (és gyönyöre) mellett a Tour Egypt magyarországi piacra-lépéséért felelek. Minden sportot imádok, különösen a labdarúgást. Egyiptomi tartózkodásom során igyekszem minél több helyre ellátogatni, és írásaimmal szórakoztatni a fáraók földje iránt rajongókat, illetve az ide utazni vágyókat.