Utazás Felső-Egyiptomba 1. rész – Aswan

A Fayoum Oázis után egy nagyobb (és sokkal távolabbi) kihívásba vágtuk a fejszénket: irány Felső-Egyiptom.

Kairóból Felső-Egyiptom egyáltalán nem a legközelebbi úti cél, hiszen a „felső” jelző nem az ország északi részét jelenti, hanem a Nílus eredési pontjához közelebb eső területet. A távolságok miatt utunkat 5 naposra terveztük. A rengeteg történés miatt blogomban is két részben tervezek beszámolni élményeimről.

A pontos úti cél Aswan, Abu-Simbel és Luxor volt. Költségmegtakarítás címén vonattal mentünk, és hogy időt nyerjünk este 7-kor indultunk. Mivel sajnos az első osztályra már nem volt jegy így Aswanig 13 órát zötykölődtünk éjszaka „ülőkocsikban”. Hát kényelmesebb utazásban is volt már részem, mindenkinek javaslom, hogy minimum az első osztályt és az alvó kocsikat célozza meg. Ennek ellenére így utólag ez már csak, mint egy nagy kaland rejlik fel emlékezetemben.

Megérkezvén Aswanba idegenvezetőnk már a vasútállomáson várt ránk. A hotelünkbe való lepakolás után pedig egyből neki is vágtunk a gyönyörű Nílus menti város látványosságainak a felfedezésébe. Az első állomásunk a High Dam gát volt, amely megépítése jelentős szerepet töltött be a mezőgazdasági területek árvízzel szembeni védelmében. A gátról gyönyörű kilátás nyílik a Nílusra és annak partvidékére.

A Philae templom egy része

A Philae templom egy része

A gátat elhagyva az Ízisz istennőnek ajánlott Philae templomhoz hajókáztunk el, amely a Níluson, egy sziget közepén fekszik. Érdekességként elmondható, hogy a High Dam megépítése után ezen a részen a vízszint a várakozásoktól sokkal nagyobb mértékben nőtt, ezért az egész templomot ellepte volna a Nílus. Ezt megakadályozva több éves UNESCO program keretében darabonként szállították át a templomot a szomszédos, magasabban fekvő szigetre.

A gyönyörű ókori épületet elhagyva az Unfinished Obeliszk következett. Ez valójában egy sziklába vájt obeliszk alap, amelyen azonban repedések keletkeztek, ezért félbehagyták, pedig a legnagyobb létező obeliszk lehetett volna. A tameya és full szendvicsek gyors elfogyasztása után (ételekről itt) feluccara szálltunk a Níluson, hogy csaknem egy óráig élvezzük a vízről is ezt a gyönyörű várost. A felucca valójában egy vitorlás, amelyet teljes mértékben a szél „hajt”.

Aswan és a Nílus

Aswan és a Nílus

A partraszállással véget ért aznapi szervezett programunk. A hotelbe visszaérve nagyot csobbantunk a medencében, az éjszakát pedig a helyi kis bazár körbejárásával töltöttük.

A másnapi úti cél Abu-Simbel méltán nevezetes temploma volt, de a sűrű program miatt reggel 3-kor indulnunk kellett. Az igazat megvallva ezt akkor nem is bántam annyira, hiszen az éjszakai szúnyoginvázió miatt (sose hagyjátok nyitva egy percre se éjszaka az ablakot), a takaró alatt próbáltam aludni. Sajnos így se sikerült elkerülnöm a „szúnyog csókját”, aminek hála az alsó ajkam akkorára dagadt, mint akit megvertek volna éjszaka. Reggel koránt sem kipihenve indultunk útnak Abu-Simbelbe. Az ottani élményeket, illetve a Luxori tapasztalatokat a következő bejegyzésben olvashatjátok (elérése itt)

About Gergo Cziko

Kelet-Magyarország csendes hétköznapjaiból Kairó nyüzsgő, pezsgő életébe csöppent Budapesten diplomázott fiatal marketinges vagyok. Az eddig számomra ismeretlen arab kultúra, nyelv és történelem megismerésének kihívása (és gyönyöre) mellett a Tour Egypt magyarországi piacra-lépéséért felelek. Minden sportot imádok, különösen a labdarúgást. Egyiptomi tartózkodásom során igyekszem minél több helyre ellátogatni, és írásaimmal szórakoztatni a fáraók földje iránt rajongókat, illetve az ide utazni vágyókat.