Az ókori Egyiptom csodái – az első szervezett utam

Az Egyiptomba érkezésem utáni első utam, hova máshova is vezethetett volna, mint a világ 7 csodája között számon tartott gízai piramisokhoz. A napomat Szakkara és Memphisz meglátogatása tette teljessé. Az elkövetkezendőkben az ezekhez kapcsolódó élményeimet szeretném megosztani.

Egy hűvös februári reggelen jómagam, valamint holland és spanyol lakótársam a piramisok felé vettük az irányt. A Tour Egypt-nek köszönhetően egy jól felszerelt mikrobuszban utaztunk, egy helyi idegenvezető társaságában. A buszból való kiszálláskor csodás látvány tárult elénk: a három nagy piramis, valamint a mellettük található kisebbek látképe. A valóságban ezen ókori építmények mérete még lenyűgözőbb, mint amit a képek és videók alapján gondolnánk.

A gízai piramisok

Az első meglepő „felfedezés” a turisták rendkívül alacsony száma volt. Minden túlzás nélkül megkockáztatom, hogy a kereskedők, illetve egyéb turistákra specializálódott helyiek száma meghaladta az ide érkező látogatókét. Az idegenvezetőnk elmondása szerint az elmúlt 6 évben (mióta turistacsoportokkal jár a piramisokhoz) ilyen kevés embert még nem látott, az egyébként turistáktól hemzsegő területen. Ez természetesen nem jó az országnak, azonban mi így rendkívül kényelmesen fedezhettük fel Haufau (nálunk Kheopsz-ként ismert, azonban ezt a nevet a görögök illetve a rómaiak adták az egyik legjelentősebb ókori uralkodónak) és a többi fáraó temetkezési helyét.

A piramisok megtekintése után az elkövetkezendő métereket teveháton tettük meg. Ha Egyiptomban jár a tevegelést nem szabad kihagynia. A számomra új élmény mellett fantasztikus képeket is készíthetünk a homokos dűnék között.

Tevegelés a piramisoknál

A piramisok mellett található a szfinx emberfejű, de oroszlántestű lény monumentális szobra. Eredetéről sok elmélet kering, azonban Hafréhoz való kapcsolódása megkérdőjelezhetetlennek tekinthető. Az, hogy ő építtette, vagy csak átformálta továbbra is megválaszolatlan.

Gíza után Szakkara felé vettük az irányt, ahol a négyzet alapú gúla alakú piramisok elődjének tekinthető Dzsószer fáraó lépcsős piramisát tekinthettük meg. A felújítás alatt álló monumentális építmény jelenlegi állapotában is lélegzetelállító látványt nyújt. Reméljük, hogy a pénzügyi nehézségeket leküzdve rekonstrukciójára is mihamarabb sor kerül.

Dzsószer fáraó lépcsős piramisa

A homokos, sivatagos Szakkara után az ókori főváros, Memphisz műemlékeinek megtekintése következett. A kültéri szoborkiállítás és II. Ramszesz hatalmas szobra méltó zárása volt egész napos túránknak, amely után fáradtan, de új élményekkel gazdagodva térhettünk vissza szállásunkra.

Akármikor, ha Egyiptomba érkezik a piramisok meglátogatása „kötelező” programnak tekinthető. A korábban leírtak jól mutatják, hogy egyéb ókori emlékekkel vegyítve még változatosabban is el tudjuk tölteni napunkat. És akkor még nem is láttuk az Egyiptomi Múzeumot, a keresztény illetve muszlim nevezetességeket.

About Gergo Cziko

Kelet-Magyarország csendes hétköznapjaiból Kairó nyüzsgő, pezsgő életébe csöppent Budapesten diplomázott fiatal marketinges vagyok. Az eddig számomra ismeretlen arab kultúra, nyelv és történelem megismerésének kihívása (és gyönyöre) mellett a Tour Egypt magyarországi piacra-lépéséért felelek. Minden sportot imádok, különösen a labdarúgást. Egyiptomi tartózkodásom során igyekszem minél több helyre ellátogatni, és írásaimmal szórakoztatni a fáraók földje iránt rajongókat, illetve az ide utazni vágyókat.