Cultuur ligt verborgen onder het straatdek

Wanneer men naar een ander land reist, afhankelijk van de beschikbare tijd en de mate waarmee iemand integreert kan dit een dieper begrip van de cultuur leveren. Geschiedenis, tradities en lichaamstaal zijn dingen die van buitenaf ook geleerd kunnen worden. Uiteraard wanneer u in een land bezoekt of er gaat leven, zullen deze begrippen in perspectief geplaatst worden. U kunt bijvoorbeeld ontdekken waarom is er het Frans nationalisme, relaxt men in Spanje met Siësta en waarom hebben de Egyptenaren een expressieve lichaamstaal.

Zoals de titel verklapt zal ik vertellen over cultuur verborgen in de straten. U mag dit letterlijk opvatten, voor de hand liggend als het dagelijks leven.
Vanochtend, toen ik in mijn straat liep kon ik alleen denken aan de tijd die ik nog had om op tijd te komen, niet te vergeten om elke spiegel te checken om mijn haar niet teveel out-of-bed te hebben.  Het is alleen deze ochtend dat ik de douche over heb geslagen.

Wanneer ik nieuwe plekken bezoek heb ik vaak geeneens tijd om mij met bovenstaande dingen bezig te houden. Dan zijn mijn gedachten bezig met het verwerken van de nieuwe geluiden, geuren en kleuren.

Dus hoe kan je meer ervaren dan alleen hetgeen dat de zenuwen oppikt?

De ontdekking is in een groter plaatje, het blijft verborgen omdat het groter is dan de dagelijkse straat en hetgeen om je heen. Op het moment woon ik in Nasser City; Nasr is het Arabische woord voor ‘overwinning’. Gesticht in de jaren ’50 en tegenwoordig het grootste district van Cairo. Het lijkt op eerste gezicht niet bijzonder, maar er is meer.

Apartments lining up in squares

In 1952 was er de Egyptische revolutie. Deze revolutie hervormde de macht van een koninkrijk naar een republiek.  De koning (afstammende van de profeet Mohamed Ali) werd ingewisseld voor het nieuwe staatshoofd: de President. De grondwet werd aangepast in 1956. Gamal Abdel Nasser werd het eerste presidentiële staatshoofd gekozen door het volk van Egypte. Hij zou voor 15 jaar de functie ambiëren en naar zeggen niet gemakkelijk zijn macht weer opgeven. In deze jaren zouden veel dingen gebeuren met een groot effect op het hedendaagse Egypte.
Door de stichting van een republiek, de Egyptenaren verbanden de Britse & Franse aanwezigheid, ook werd de relatie met de afstammelingen van Mohamed Ali verbroken. Koning Faruk was de laatste Koning van Egypte.
Abdel Nasser nationaliseerde het Suezkanaal, vocht een oorlog met Israel en was een van de initiatiefnemers voor de huidige Arabische Liga. Niet te vergeten dat Nasr City op dit moment een van de best georganiseerde en commerciële wijken is van Cairo.

Sommige van de ingrepen die plaatsvonden hebben nu nog de nagolven.

De revolutie van 2011 is hier het beste voorbeeld van, hiermee is het in 1950 opgezette presidentiele systeem weer grotendeels aan de kant geschoven.
Maar ook de huidige jonge generatie voelt nog frustratie tegenover Israel en de verloren oorlog van 1967. Niet te vergeten dat de huidige Arabische Liga opereert als volledige unie, naar onder andere de visie zoals Abdel Nasser dat graag gezien had. Als laatste is Nasr City nu een van de drukste wijken met een hoog aantal shopping centra.

Voor ik in Nasr city woonde, wist ik van Abdel Nasser. De verhalen en gebeurtenissen om hen heen was ik echter al vergeten. Inspiratie voor dit verhaal komt vanuit een ander land en adres. Hiervoor woonde ik in de ‘Pra ram 9’ straat in Bangkok. Deze straat is vernoemd naar de koning van Thailand. De associaties voor mij zijn grotendeels hetzelfde als hier in Nasr City. Het dagelijks leven gaat door als gewoon, maar ook in Thailand schuilt er veel meer dan alleen de naam in de straat.
Door elke dag in de straat te lopen, ontrafel ik per dag meer over levensverhalen, oorlogen, geschiedenis en monumenten. Abdel Nasr is een van de grootheden van modern Egypte en zal nog lang herinnerd worden. Voel je dus vrij om in de straten te blijven praten en rond te lopen. Cultuur ligt namelijk verborgen onder het straatdek.

Heeft u opmerking of verhalen die u wilt delen, laat dan een comment achter of contact ons via SocialeMedia. Twitter: @Touregyptnet @MartenMike of via Facebook: facebook.com/touregypt

 

About Mike

Raised in the modern society of North-West Europe, I am just a rookie in the daily life of Egypt. Traveling straight out of Thailand this creates a unique opinion. I try to write with creative, cultural and analytical viewpoints. Although I am not that structured, I try to keep you updated every week!