Verkiezingen!

Op naar een nieuwe weg

Politici zijn als dieren

In 1 jaar tijd ga ik mijn 3e verkiezingsperiode tegemoet. Meer precies, zelfs in 3 verschillende landen. Rond deze tijd vorig jaar had ik verkiezingen in mijn thuisland Nederland. In de zomer was ik in Thailand waar de verkiezingen toen werden gehouden. Nu woon ik in Egypte en zijn er in Juni verkiezingen voor een nieuwe president.  Alle verkiezingen zijn cruciale verkiezingen, met veel aandacht vanuit media, de politieke partijen en de maatschappij. Wellicht zijn alle verkiezingen cruciaal en belangrijk.

 

De Nederlandse verkiezingen werden gehouden na aanleiding van de val van kabinet Balkenende IV. De verkiezingen werden cruciaal mede door de internationale financiële situatie en overheid bezuinigingen. Nog een vleugje extreemrechts erbij en je hebt een goed media verhaal. Er is een grote diversiteit aan politieke partijen en gezichtspunten in Nederland, de uitkomst was ook afwachten voor de meeste Nederlanders.

 

Verkiezingen in Thailand gingen echter tussen voornamelijk twee partijen, de Democraten (yellow-shirts) en de Volkspartij (red-shirts). De verkiezingen kwamen na aanleiding van hevige rellen en bezettingen in het centrum van Bangkok tussen rood en geel. In aanloop op de verkiezingen werd de volkspartij aangevoerd door de jongere zus van oud president Mr. Thaksin, Mevr. Yingluck Shinawatra. Wat vaak benoemt wordt/werd is dat haar broer het land was uitgezet en niet inmocht. De democraten of koningsvoorstanders voerden heftig campagne om mensen niet te laten stemmen. Er waren posters met afbeeldingen van apen en stieren die werden afgebeeld als parlementskandidaat. Volgens hen zouden de verkiezingen uitlopen op een corruptie uitslag. In Juli was het echter zover en de red-shirts wonnen de verkiezingen met bijna 50% van de stemmen. Inmiddels is de Pheu-Thai partij aan de macht en mag Mr. Thaksin weer het land in.

 

In Egypte komen de eerste vrije verkiezingen van het land. Na de laatste revolutie in de jaren vijftig is er een nieuw politiek systeem gekomen, maar nooit één met vrije keus voor een nieuwe president. De macht bleef behouden in dezelfde top.

Deze verkiezingen zijn erg belangrijk voor Egypte en de lat ligt erg hoog voor de nieuwe president, de druk is enorm vanuit verschillende partijen en een groot gedeelte van het land wat nog onrustig is. Belangrijk kernpunt in de campagne is recht, vanaf nu voor iedereen en ook gelijk voor iedereen. Dingen die tijdens de periode van Mubarak gebeurden zijn nu onderwerpen waar iedereen zich van distantieert (onder andere de welvaart behouden in de top). Na afloop van de regeringsperiode zijn ook een groot aantal moslimbroeders weer het land in gelaten. Deze proberen nu met hun moslim broederschap het land op hun hand te krijgen, uniek aan Egypte van deze drie landen is dat verschillende partijen het geloof ook in de politiek wil vastleggen. Anders dan bijvoorbeeld christelijke partijen in Nederland, willen deze partijen ook het geloof in de grondwet vastleggen.  Er is veel speculatie over de nieuwe president en er is in Egypte een overvloed aan nieuwe en ook onafhankelijke partijen. Veel mensen hebben nog geen idee wat ze zullen stemmen en de discussie is levendig. Maar binnen 2 maanden zal hier binnenkort verandering in komen en grote kans dat de discussie nog fel op kan laaien.

 

Wel interessant is dat in Egypte ook grote beslissingen en sprongen genomen gaan worden, tenminste, dat is het vooruitzicht en daarom zijn deze wellicht wel het belangrijkste van de drie bovengenoemde. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar de nieuwe weg die Egypte zal inslaan, hopelijk op naar een stabieler pad voor het land en haar volk. Ik kan in de zomer weer terugkeren naar mijn eigen land, om in September voor de vierde maal verkiezingen te volgen. Het kabinet in mijn eigen land is helaas weer gevallen, cruciaal dus…

 

About Mike

Raised in the modern society of North-West Europe, I am just a rookie in the daily life of Egypt. Traveling straight out of Thailand this creates a unique opinion. I try to write with creative, cultural and analytical viewpoints. Although I am not that structured, I try to keep you updated every week!