Religiøse ture til Egypten

 

Religiøse ture til Egypten

af Jimmy Dunn

 

The

 

Turister rejser til Egypten af forskellige grunde. Der er naturligvis de klassiske ture, hvor turisterne besøger gamle steder, måske endda også nogle religiøse monumenter. De tager også til strande, eller endda for eksempel naturområder. Men mange af disse besøg, såsom strandferie, kræver lidt planlægning og er ikke ret kompliceret. Klassiske ture kræver mere omtanke og det samme gælder religiøse ture. 

 

Religiøse ture kan faktisk være ret forskellige. Men vi anser normalt ikke besøg til det Gamle Egypten templerne som en religiøs tur, men mere som en klassisk tur. Religiøse ture indebærer normalt besøg til kristne, jødiske eller islamiske steder. Kristne og islamiske ture indeholder til en vis grad jødiske steder, men sjældent vil en kristen tur besøge islamiske steder og muslimske ture besøge kristne steder, men der er selvfølgelig undtagelser. For det meste vil kristne, jødiske eller islamiske ture være sammensat af turister fra de specifikke ideologier, men de kan besøge steder, der kan på en eller anden måde blive set som relateret til den specifikke tro. For eksempel, kan Skt. Kathrine klostret og Sinai-bjerget blive betragtet som et sted, for besøger man et af stederne må man også besøge det andet (man kan næsten ikke undgå at se Sinai-bjerget, når man besøger Skt. Kathrine). Alligevel har et kristent kloster, som er ret interessant for kristne, siges at indeholde ting som er relateret til de gamle testamenter, hvilket selvfølgelig forholder sig til både jøder og muslimer. Og mens Sinai-bjerget er relateret til det gamle testamente og derfor vedrører jøder, kristne og muslimer, det er også meget helligt for muslimer af andre grunde. 

 

St. Catherine's  Monastery With Mount Sinai (Mount Moses) in the background)

 

 

Faktisk kan religiøse ture til og i Egypten opdeles noget mere. Der er de religiøse ture som bedre kan beskrives som pilgrimsrejser. I ordbøger er en pilgrimsrejse defineret som ”en rejse til et helligt sted eller helligdom”. En anden definition er ”en pilgrimsrejse, er en lang rejse, især en rejse til en helligdom eller et andet helligt sted”. Disse definitioner kunne i virkeligheden gælde for de fleste religiøse inspirerede besøg i Egypten, og endda også om klassiske templer. Mere realistisk, når udtrykket ”pilgrimsrejse” bliver brugt i forhold til Egypten, er det ofte, ikke altid, et besøg til et bestemt sted hvor de rejsende har relation til den bestemte tro og besøget er ledsaget af en deltagelse af en eller flere af de religiøse ritualer i denne tro. Derudover, er de steder pilgrimsrejsende besøger ikke altid historiske steder. De fleste af dem er morderne steder, så længe der er noget helligt over dem, kan de blive brugt til pilgrimsdestinationer. På den anden side, så besøger de simple religiøse ture ofte mange steder, hvor alle er historiske, og dem der besøger stederne kan måske ikke engang deltage i religiøse ritualer. For eksempel er det normalt ikke tilladt for protestantiske kristne at modtage nadver i en ortodoks kirke. 

 

Traditionally  referred to as the famous burning bush of biblical fame, this site is  inside St. Catherine's Monastery

 

 

Derfor er der mange koptiske kristne, muslimske og endda nogle få jødiske pilgrimsrejsende i Egypten, som kan stamme udenfor Egypten, eller med få undtagelser med nogle jødiske pilgrimsrejsende fra Egypten. De fleste er meget specialiserede og ofte udført af specialiserede rejseselskaber, selvom mange almindelige rejsearrangører i Egypten tilbyder forskellige islamiske pilgrimsrejser på grund af det dominerende muslimske samfund i Egypten. Det skal dog siges, at der som regel ikke er noget galt i at almindelige turister besøger pilgrimsdestinationer, forudsat at de har en vis forståelse for, hvad der forventes af dem (såsom udklædning) og respekt. Mange turister, der ikke kommer i grupper, besøger faktisk disse steder, hvis de er interesseret i den lokale kultur. 

 

 

Sidst opdateret: 12. october 2011