Horgászat a Nasszer-tavon

Horgászat a Nasszer-tavon

 

Lake Nasser in Egypt

 

A Nasszer-tó a Föld legnagyobb mesterséges tava, több mint 310 mérföld (499 km) hosszú (1550 négyzetmérföld) és egyes helyeken eléri a 600 láb (183 m) mélységet is. A tavat 1960-ban hozták létre, a világhírű aswani duzzasztógát megépítésekor. A régi aswani gáttal együtt, melyet az angolok építettek 1898 és 1902 között, a két gát és tó elektromosságot és öntözővizet biztosít egész Egyiptomnak. A tó, nevét Gamal Abder Nasszerről kapta, aki 1956 és 1970 között Egyiptom akkori elnöke volt. A tó pontosan 312 mérföld (502 km) hosszú, és 2026 négyzetmérföld (azaz 5248 négyzetkilométer) területet foglal el. Maximum mélysége 426, 5 láb (130 m) átlagos mélysége pedig 82,6 láb (25,2 m). Az egyiptomi részén 202 mérföld (324 km) hosszú és partvonala 4875 mérföld (7844 km) hosszúságon húzódik. A Nasszer-tó területének része volt Abu Szimbel sziklatemploma is, amit II. Ramszesz építtetett i. e. 1200 körül. A templomot megmentették és elszállították, de a környék más lehetséges történelmi emlékeit sajnos ellepte a víz. 32 halfajta él a tóban, ahol a nílusi krokodil is előfordul, és évente összesen 80ezer tonna halat fognak ki.

 

A partvonal mentén változatos sivatagi vidék terül el, dombos és sziklás, vagy puha homokos, tiszta, friss vizű strandokkal.

.

 

A tó mellett kevesen laknak, csak helyi halászok és kisebb beduin csoportok, akik tevecsordákat és birkanyájakat legeltetnek. Ritkán látni lehet őket, ahogy az állataikat a tó partja felé hajtják a gyér növényzetben.

 

Lenyűgöző változatosságban élnek viszont madarak, emlősök és hüllők a tónál. Madarak több mint 100 fajtájáról születtek itt feljegyzések. Vadkacsák, egyiptomi ludak, pelikánok, kócsagok, nemes kócsagok, és sólymok, ölyvek, héják és sasok különböző fajtái. A tó legtöbb részén krokodilokat és nagyobb testű gyíkokat is megfigyelhetünk, a parton pedig Dorcas-antilopok és gazellák, sakálok, sivatagi rókák, és más különböző sivatagi emlősök tűnhetnek fel.

 

A Nasszer tó az a hely, ahol a horgász négyzetkilométerek százain keresztül magában lehet, csak a halakkal és más állatokkal fog találkozni.

 

A Nasszer-tó vitathatatlanul a legjobb horgászhely az egész földön nílusi sügér,- és tigrishalfogásra. A macskahal számos fajtája is horgászható a tóban, például a legendás óriási vunduhal, amely a legnagyobbra nő közülük. A Tilapia két fajtája szintén előfordul a tóban és jó eséllyel horgászbotra is kaphatjuk őket. Ezeken kívül összesen 32 halfajta él a tóban, ami horgászható. 

 

FÅ‘oldal | Cikkek | KreditekMég több cikk...