Egyéni vagy Szervezett utazás Egyiptomba

 

TÚRISTAUTAK VAGY ÖNÁLLÓ SZERVEZÉS EGYIPTOMBA

 

The Great Pyramids in Egypt

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyiptomi szervezett utazások elÅ‘nyben részesültek az egyediekkel szemben. Az önálló szervezés fÅ‘ elÅ‘nye megkérdÅ‘jelezhetetlenek: úgy osztjuk idÅ‘nket, ahogy azt jónak látjuk. .

 

Mi a Tour Egypt-nél mindig is támogattuk és terjesztettük az Egyiptomba való egyéni utazás ötletét, és ezután is ezt fogjuk tenni. Különösen a jól informált és tapasztalt utazók számára okozhat igazi örömet az önálló utazás. De sok olyan turista van, akinek nem ajánlanánk ezt az utazást, mert fáradságos, és kellÅ‘ információk hiányában jóval többe kerülhet, mint egy utazási iroda által szervezett kiránduláscsomag. Egy olyan utazó számár, aki elsÅ‘, vagy második alkalommal látogatja meg Egyiptomot, egy elÅ‘re megszervezett út sokkal biztonságosabb lehet. Ennek több oka is van.

 

Több olyan olvasó is írt nekünk, aki próbált kikeveredni az Egyiptomba való utazás megszervezésének zűrzavarából. Az egyedül utazók többsége tervezett más területeket is megtekinteni, például a Szentföldet, vagy Jordániát, vagy más, Egyiptom közelében lévÅ‘ országot, amit érdekesnek célállomásnak írtak le az európai útikönyvekben. Mindez szép és jó, és tulajdonképpen az utazási irodák is ezt csinálják, de nagyon trükkös és fárasztó lehet egy egyedül utazó számára a szervezés, és rendkívül megemelheti a költségeket is.

 

Az a tipikus gondolkodás a turisták körében, hogy az utazási irodáknak hasznot kell teremteni a szolgáltatásaikból, az egyedül utazó és szervezÅ‘ turista pedig megspórolhatja magának azt az összeget, ami végül az utazási ügynök bankszámláján landolna. Nem az összes, de a sok esetben ez a gondolkodás helytelen

 

Díjak és árszabások

 

A legtöbb utazás,- és kirándulásszervezÅ‘ cég, amely turistákat hoz Egyiptomba, nagy kedvezményeket kap a velük szerzÅ‘dött légitársaságoktól és hotelektÅ‘l. Gyakran elÅ‘fordul, hogy kevesebb mint féláron adják a szolgáltatásaikat. Ez leginkább a foglaló turistacsoport létszámától függ, mivel így a szolgáltatók biztonságban érzik magukat és megengedhetik maguknak a „nagybani” árat. A csomagszállítás díjszabása a szervezÅ‘ cégtÅ‘l függ, de bizton állíthatjuk, hogy a legtöbb esetekben olyan nagy százalékban kapnak kedvezményt a cégek, melyeket aztán utasaiknak is továbbadnak, hogy sokkal olcsóbban jön ki a nyaralás, mintha mindent saját maguknak kellene megszervezni.

 

Night view of Cairo

 

Napjainkban az utazásszervezÅ‘k fantasztikus megállapodásokat kötnek a hotelekkel, különösösen a Vörös-tenger partvidékén és Sína közelében, amelynek hála az eredeti ár töredékéért kaphatunk szállást több éjszakára. Néhány légitársaság, például az Egypt Air is nagy kedvezményeket nyújt európai illetve amerikai utazási irodák számára. Az Egyiptomba irányuló turizmus területén zajló éles verseny miatt egyes irodák a kedvezmény csaknem egészét közvetetten biztosítják az ügyfeleik számára. Ez azt eredményezi, hogy egy tíz napos szervezett utazás nem sokkal kerül többe (sÅ‘t lehet olcsóbb is), mint saját szervezésben való utazáskor a repülÅ‘jegy ára.

 

The Temple of Luxor at Night (provided by Travel Egypt)

 

Ha már Egyiptomban van, az önállóan utazó turistáknak meg kell szervezniük, hogy nézhetik meg az összes olyan múzeumot és műemléket, ami érdekli Å‘ket. Ez két módon történhet: elÅ‘ször is lehetséges, hogy járművet bérelnek vagy taxiba szállnak, és csak az utazást, illetve a belépÅ‘jegyeket fizetik. Illetve befizethetnek egy helyi kirándulásszervezÅ‘ egy napos túrájára is. Különösen egy tapasztalatlan utazó számára a járműbérlés, vagy egyéb módja az utazásnak önmagában drágább, esetenként jóval drágább lehet, mint egy napos kirándulás díja. MásfelÅ‘l viszont, ha valakit tényleg érdekel az Å‘si Egyiptom és szeretné megtekinteni csodáit, összeszámolva az egynapos utazásokra költött pénzt, sokkal többe kerülnek majd, mintha befizetne egy hosszabb, szervezett utazásra. Mindezek mellett pedig egy utazási iroda által szervezett, hosszú utazás idÅ‘t és fáradságot takaríthat meg. EllenkezÅ‘ esetben viszont azon kapja magát az ember, hogy hetek óta Egyiptomban van, és ennek nagy részét azzal töltötte, hogy az egynapos kirándulások árait hasonlítgatta össze, és próbálta jól beosztani az idejét és a pénzét.

 

Ezt a helyzetet csak fokozza az a tény, hogy a szervezéssel kapcsolatos legnagyobb problémák az Egyiptomba való megérkezéskor derülnek ki. Természetesen elÅ‘fordulhat, hogy valaki az egynapos kirándulásokat részesíti elÅ‘nyben, viszont eljutni a kirándulások helyszínére, illetve indulópontjára önmagában sem túl egyszerű. Vonatot, buszt, vagy csónakot a Vörös-tengerre nagyon nehéz, szinte lehetetlen külföldrÅ‘l, online foglalni. Az utazási irodák nem fogadnak el csak szállítóeszköz foglalására való igényléseket. Az egyedül utazó számára az az egyetlen lehetÅ‘ség maradt, hogy megérkezése után kezdje el szervezni azt, hogyan is jut el egyik helyrÅ‘l a másikra.

 

Az önálló szervezés más nehézségei

 

A szervezett utazások vezetÅ‘i mindemellett valamiféle pajzsot is jelentenek a turisták számára a házalók, koldusok, vagy egyéb „sakálok” ellen, és emellett praktikus, jó tanácsokkal látják el Å‘ket, például a vízumvásárlással kapcsolatban, megmutatják a helyeket, ahol vásárolni lehet, szórakoztatják Å‘ket a kirándulások alatt, segítenek megbízható taxist keresni, és még számos egyéb dologban segíthetnek nekik. A legtöbb, turisták által gyakran látogatott, zsúfolt helyen ez a segítség nagyon sokat jelenthet az utazó számára.

 

A szervezett utak másik nagy elÅ‘nye a társaság. Az otthontól messze utazni magányossággal töltheti el az embert, még akkor is, ha a párjával indul útnak. Az elÅ‘re megszervezett utak elÅ‘nye, hogy mások társaságát élvezhetjük, gyakran ugyanabból az országból, ugyanolyan érdeklÅ‘dési körrel rendelkezÅ‘ emberek az útitársaink, ami egy hosszú utat sokkal élvezhetÅ‘bbé tesz.

 

Végül pedig, még sokat tapasztalt utazók számára is adódnak megoldhatatlan, vagy bonyolult problémák, amelyet csak egy jó túra,- vagy kirándulásvezetÅ‘ tudna megoldani. Például, Egyiptom egyes területein, beleértve pár fÅ‘bb, sokat látogatott ókori épületet, egy speciális engedélyt követelnek a látogatóktól. Még egy sokat tapasztalt utazó sem sejtheti ezt elÅ‘re, és külön tudomány, hogy kitÅ‘l és hogyan kell igényelni ezeket az engedélyeket, hogy a probléma megoldódjon, ráadásul minél hamarabb, idÅ‘t is spórolva ezzel az utazóknak. Mindemellett az utazásszervezÅ‘ irodák gyakran olyan lehetÅ‘ségeket is felajánlanak, amit egy egyedül utazó turista nem, vagy csak nehezen tudna magának megszervezni, például történelmi leckéket neves egyiptológusoktól, vagy más speciális szolgáltatásokat (egy utazási társaság például vacsorát szervezett vendégeinek a luxori templom belsejében).

 

„Hibrid” utazások

 

The Mirage Cruise Boat, a fantastic floating hotel

 

Minden utazó elÅ‘tt fennáll a lehetÅ‘ség, hogy a szervezett utakat önálló szervezéssel kombinálja. Az Egyiptomban kevésbé járatosak számára ez elsÅ‘sorban egy Kairón kívüli (pl. luxori, aswani, sínai) szervezett utazást, esetleg kairói piramislátogatást jelenthet, amely mellé a fÅ‘város megismerésére, vásárolgatásra, kulturális tevékenységekre irányuló önálló szervezést „párosíthatunk”. Azt javasoljuk, hogy lehetÅ‘ség szerint az önálló része az utazásnak, a szervezett után kerüljön naptárunkban, lehetÅ‘séget biztosítva, hogy megismerjük a helyi kultúrát is egy kicsit mielÅ‘tt „magunkra maradunk”. Az igazat megvallva mi erÅ‘sen ajánljuk az utazás ezen formáját.

 

FÅ‘leg a Vörös-tenger partvidékére és Sínába irányuló olcsó szervezett utazásokat igénybe vevÅ‘k számára csalogatóak az „egynapos szervezett utazások”, amelyek célpontja lehet Kairó vagy akár Luxor is. 

 

A hibrid utazásoknak számtalan elÅ‘nye van. A legfontosabb feltehetÅ‘en az alacsony költség. A repülÅ‘jegyen, közlekedésen és belépÅ‘kön rengeteget spórolhatunk ha az utazási ügynökségeket választjuk, emellett azonban azt a vágyunkat is kiélhetjük, hogy önállóan, a csoporttól függetlenül fedezzük fel Egyiptomot.

 

Pár szó a szervezett utazásokról

 

Egypt, and Cairo especially, are a shopper's paradise

 

A szervezett utazások legnagyobb problémája, hogy a célja a minél rövidebb idÅ‘ alatt minél több helyre való eljutás, ezért ez rohanásba torkollhat, ami nagyon kimerítÅ‘ lehet. Személyes tapasztalatból mondjuk, hogy gyakran döntenek úgy egyesek a szervezett utazás résztvevÅ‘i közül, hogy a délelÅ‘ttöt vagy a délutánt a csoporttól függetlenül a szálladó medencéjénél való pihenéssel, vagy önálló városnézéssel töltik. Így egy kis szabadság is jut a sűrű programok között. A legfontosabb, amit sose szabad elfelejtenünk: ne hagyjuk, hogy a nagy rohanás az utazás élményének kárára legyen.

 

Továbbá, akinek az anyagi helyzete engedi, és távoli országból érkezik, javasolt, hogy pár nappal a szervezett utazás megkezdése elÅ‘tt Egyiptomba jöjjön. Általában az utazásszervezÅ‘ cég ezt eltudja intézni nekünk. Ha mégsem, akkor egyszerűen csak egy taxit kell fognunk a repülÅ‘térrÅ‘l a szállodába, majd lefoglalni a szobát 1 vagy 2 nappal a szervezett utazás kezdete elÅ‘tti idÅ‘szakra. 

 

Ezzel a húzással elkerülhetjük az idÅ‘eltolódás okozta nehézségeket. Általában a szervezett utak maximum egy éjszakát biztosítanak a hotelben a program megkezdése elÅ‘tt, amely különösen az idÅ‘sebbek számára nem biztos, hogy elegendÅ‘ a repülÅ‘út fáradalmainak kipihenésére. Természetesen az európai vendégek számára ez nem feltétlenül szükséges Egyiptom közelsége miatt.

 

VégsÅ‘ szó az önálló szervezésrÅ‘l

 

Another view of Cairo at night

 

Valójában a legsikeresebb önálló szervezéssel Egyiptomba érkezÅ‘k, már korábban is jártak az országban. Sokszor nem az a céljuk, hogy mindent megnézzenek, hanem hogy fókuszálva egyes területeket megismerhessenek. IdÅ‘nként az ókori leletek iránt egyáltalán nem érdeklÅ‘dnek, helyette a tengerparti pihenést illetve a nyüzsgÅ‘ kairói élet megismerését választják. Véleményünk szerint a folyamatosan frissülÅ‘ Tour Egypt honlapján található adatok az önállóan érkezÅ‘k számára is nagy segítséget nyújtanak utazásuk lebonyolításához. Ehhez nagy segítség a fórumunk, ahol egyiptomiakkal, az országért rajongókkal, korábban itt jártakkal, illetve rendszeres visszatérÅ‘kkel is találkozhatunk. Természetesen ezen felület látogatása a szervezett utazások keretében érkezÅ‘k számára is hasznos lehet.